ERP kot stabilen temelj za spremembe, digitalizacijo in rast

SLO ENG 

X

AKTUALNO

KOPA novice

 
ERP kot stabilen temelj za spremembe, digitalizacijo in rast

petek, 07. december 2018    |    Rešitve, ERP

Spremembe poslovnih modelov in hitre prilagoditve so enostavne, če je informacijski sistem dovolj prilagodljiv in povezljiv.

Podjetjem mora sodoben sistem ERP omogočati preizkušanje novih poslovnih modelov brez velikih tveganj.

Primer1 - digitalni kanal za naročanje povezan z ERP

Ko smo pri enem od uporabnikov postavili skladišče gotovih izdelkov v oblak in ga povezali s spletno trgovino, smo bili presenečeni, kako hitro so določeni kupci začeli koristiti nov, 24/7 digitalni kanal za naročanje. Ob analizi uporabe smo ugotovili, da gre za kupce, ki izvajajo storitve, material, ki ga naročajo, pa je standarden in ga vsakodnevno potrebujejo pri svojem delu. Novi način je tem kupcem prihranil čas in omogočil, da lahko naročilo pripravijo v miru, takrat ko zaključijo s svojim delom, običajno takrat, ko večina trgovin in podjetij ne dela več. Ta sistem je recimo povezan s KOPA ERP, kjer je tudi planiranje proizvodnje, zato se na osnovi spletnih naročil samodejno pripravi predlog naročila za proizvodnjo. Pri izračunu plana se avtomatsko izvede izračun potreb in naročila dobaviteljem materialov.

Primer 2 - terensko delo in mobilno sporočanje v proizvodnjo

Podobna rešitev je bila narejena v podjetju, kjer potniki na terenu zbirajo naročila in podatke preko mobilnih naprav vnašajo v sistem. Prejšnji način, ko je bil vnos naročil opravljen s časovnim zamikom, je povzročal težave pri planiranju proizvodnje in je planerju po nepotrebnem oteževal delo.

Primer 3 - pametni ERP

ERP, ki v podjetju podpre urejenost – na področju proizvodnje so to normativi (sestavnice in postopki) – omogoča, da lahko za vsak naslednji izdelek oziroma naročilo črpamo znanje iz preteklih dogodkov. Tako vsak naslednji izdelek naredimo ceneje in hitreje, kakovostno in s pravimi kompetencami.

Pri eni od zadnjih kompleksnejših implementacij ERP se je pri stranki pokazala težava ob dveh enakih naročilih, prejetih v roku treh mesecev. Ker ni imela urejenega proizvodnega dela ERP ter normativov, je bila praktično na istem, kot če bi dobila vsakič novo naročilo. Ni imela strukturirano zapisnih podatkov in jih ni mogla ponovno uporabiti, takšno odkrivanje »tople vode« pa mora nekdo plačati.

 

Od sodobnih sistemov, kot je KOPA ERP se poleg fleksibilnosti pričakuje tudi podporo za napovedovanje, ocenjevanje in odločanje. Ob vsej digitalizaciji in modulih, ki nastajajo okrog ERP-sistema, ne smemo spregledati, da je ta srce poslovanja, od katerega je močno odvisna celovitost poslovnega sistema.

ERP kot stabilen temelj za spremembe, digitalizacijo in rast