Tudi do 50-odstotno povečanje produktivnosti

SLO ENG 

X

AKTUALNO

KOPA novice

 
Tudi do 50-odstotno povečanje produktivnosti

četrtek, 01. februar 2018    |    Poslovna področja, Proizvodnja, Rešitve, UTRIP.pro

Tudi do 50-odstotno povečanje produktivnosti

Učinkovito spremljanje tehnoloških postopkov sprošča proizvodne zmogljivosti.

Stražaplastika prek stalnega uvajanja poslovnih izboljšav dosega še večji obseg poslovanja kot v obdobju predkrizo. Zavedajo se, da optimizacija proizvodne tehnologije pomeni konkurenčno prednost, zato so se odločili za izboljšanje nadzora nad proizvodnjo ter izvajanjem tehnoloških postopkov.

“Izziv je bil kar najbolj optimalno voditi tehnološki proces in ga ob tem stalno izboljševati. Zato potrebujemo resnične informacije v realnem času. Skozi monitoring proizvodnje želimo pridobiti informacije, in sicer take kot so dejansko nastale, ne pa take, kot jih posredujejo ljudje,” je razložil Josip Grilec, direktor v Stražaplastiki.

Sistem ERP jim ni mogel zagotoviti podatkov v realnem času, zapisi v njem pa so bili preveč subjektivni in odvisni od človeškega faktorja. Tako niso mogli pravočasno odkrivati in odpravljati anomalij, kot so povečanje izmeta ali zamude pri dobavah.

Ideja o vzpostavitvi monitoringa se je porodila že pred 20 leti, vendar do sedaj na trgu ni bilo prave rešitve. Izbirali so med več ponudniki, vendar so se ti večinoma naslanjali na uporabo sistema ERP. “Kopa je bila najbolj pripravljena in imela je največ znanja oziroma informacij, kaj se rabi,” je pojasnil Grilec.

Cilj podjetja je bil, da monitoring proizvodnje postane edini zapisovalec podatkov v ERP in da v nadaljevanju procesa sistema medsebojno komunicirata. Tako lahko v trenutku poznajo bilanco stanja, pri čemer so se maksimalno približali brezpapirnemu poslovanju ter minimizirali možnosti za nastanek napak.

 

 “Povečanje produktivnosti nam omogoča proporcionalno znižanje proizvodne cene in posledično povečanje naročil zaradi boljše konkurenčnosti. Po drugi strani bomo lahko sproščene zmogljivosti namenili novim poslom, in to brez novih investicij.«”
Josip Grilec, direktor Stražaplastika, d. o. o.


KORISTI
+Več posla z istimi proizvodnimi zmogljivostmi.
+Višja kakovost in manj reklamacij.
+Avtomatizacija podpornih procesov.

Kakovostne informacije za nenehno izboljševanje tehnologije

Stražaplastika je z rešitvijo Kopa Utrip.PRO pridobila ključne informacije, ki jih rabijo za učinkovito spremljanje proizvodnje. »Po uvedbi Kopine rešitve imamo popolno informacijo za nazaj; kako je potekala proizvodnja, zakaj so nastale zamude, zakaj izmet. Dobili smo točno informacijo, če nekdo ni delal v skladu z dokumentacijo sistema in tehnologijo, « je izpostavil Grilec.

Kakovostne informacije podjetju omogočajo optimizacijo tehnologije in dela. To jim na avtomatiziranih linijah omogoča povečanje produktivnost za 10 do 20 odstotkov.

Še večje učinke ima uvedba monitoringa na produktivnost polavtomatskih linij, kjer načrtujejo od 30 do 50 odstotno rast. Zaradi povečanja produktivnosti in posledično sproščanja zmogljivosti Stražaplastiki ob rasti poslovanja tudi ne bo treba investirati v nove stroje.

Tudi do 50-odstotno povečanje produktivnosti