Ste res tako bogati, da si lahko privoščite zastarelo računalniško opremo?

SLO ENG 

X

AKTUALNO

KOPA novice

 
Ste res tako bogati, da si lahko privoščite zastarelo računalniško opremo?

sreda, 14. november 2018    |    Poslovna področja, Informatika

1,2 meseca na leto na zaposlenega gre v nič zaradi starih računalnikov, preobremenjenega strežnika in počasnega omrežja. Izgube so vsako leto precej  večje, kot investicija v novo opremo.
 

Joj, spet mi je zmrznil računalnik. Tale stran se mi že pol ure nalaga. Mi lahko na svojem računalniku odpreš to datoteko, ker je jaz ne morem? Groza, ni mi poslalo e-pošte in smo zamudili rok!

Vam je kaj od tega znanega? Pravzaprav je vsakodnevnih situacij, ki nastajajo okrog problemov z delovanjem zastarele računalniške opreme ogromno. Računalniška oprema je danes osnova za delovanje podjetja. Brez nje preprosto ne gre. Dejansko je kondicija vašega podjetja odvisna od kondicije vašega računalniškega sistema. Če hočete biti fit, morajo biti fit tudi vaši računalniki, poslovni programi, strežnik, omrežje, internetne povezave …,  ne glede na vašo dejavnost. Za podjetja, ki delujejo na trgu, je to še posebej pomembno, saj brez učinkovite uporabe sodobnih programov in storitev ne morejo biti konkurenčna. Za vse organizacije pa velja, da problemi z delovanjem računalniške opreme ustvarjajo dodaten stres, zmanjšujejo produktivnost in kreativnost ter povečujejo stroške.
 

S počasnimi računalniki mečete denar skozi okno

Poglejmo, koliko časa boste letos izgubili, če zaradi počasnega delovanja izgubljate samo 15 minut na dan (pa je izgubljeni čas zaradi padca koncentracije in slabe volje po navadi precej večji) in če imate v podjetju samo 3 počasne računalnike.: 
 
15 minut zamude na dan x 3 =  45 minut x 248 delovnih dni =  11.160 minut =  186 ur / 176 delovnih ura na mesec = 1,06 meseca / leto = 1.888,89 evrov x 1,06 = 2002,22 evra
 
V enem letu torej že pri samo 15 minutah dnevno izgubite en dober delovni mesec enega zaposlenega samo za čakanje, da se je recimo postavil računalnik, odprl program ali da ste nekaj naredili v programu. Ob povprečni plači iz leta 2017 to pomeni za podjetje izgubo 2002,22 evra (bruto strošek delodajalca).
 
Po raziskavi podjetij Oxford Economics and Nimble Storage iz leta 2016 predstavlja izguba časa zaradi počasnega odzivanja programov v povprečju 48 minut na dan na zaposlenega, kar predstavlja 10 odstotkov delovnega dneva! Če prenesemo te izsledke v vaše poslovanje, znaša vaša izguba v primeru 3 računalnikov in slovenske povprečne plače kar 6.800,00 evrov na leto! In to samo zaradi počasnega odzivanja programov.
 

Problemi z opremo povečujejo poslovna tveganja

Poglejmo si nekaj največjih tveganj, s katerimi se srečujejo uporabniki in zaradi katerih trpi posel.
 
1.    Izgube že opravljenega dela: zaradi pomanjkanja zmogljivosti zmrznejo ali se popolnoma ustavijo programi med uporabo – zaposleni morajo ponovno začeti z opravilom, kar v primeru strokovnega ali kreativnega dela pomeni izgubo velike dodane vrednosti;
 
2.    Varnostne pomanjkljivosti: zastarelost računalnikov, katerih zmogljivosti ne zadoščajo več za delovanje novejših operacijskih sistemov, iz dneva v dan povečuje izpostavljenost virusom in vdorom. Ponekod zaradi počasnosti delovanja uporabniki celo izklapljajo sprotno protivirusno zaščito in programski požarni zid, kar podatke in poslovanje odpira na stežaj odprte za različne zlorabe.
 
3.    Ne morete uporabljat novih aplikacij in naprednih spletnih strani: novi programi uporabljajo tehnologije, ki ne delujejo na starih računalnikih. To pomeni, da vaši zaposleni ne morejo uporabljati sodobnih programskih orodij in storitev, s katerimi povečate produktivnost  in znižate stroške, na primer brezpapirnega in mobilnega poslovanja, skupinskega dela ter povezovanja s poslovnimi partnerji. Prav tako imajo zaposleni težave pri dostopanju do storitev in vsebin, ki jih rabijo za vsakodnevno delo pa tudi za izobraževanje  ter iskanje novih poslovnih priložnosti.
 
4.    Izgubljanje e-pošte zaradi prepolnega poštnega nabiralnika:  prepozno ali sploh ne prejmete za posel pomembnih informacij, recimo povpraševanja ali naročila, vaši kupci in poslovni partnerji pa ne prejmejo vaših sporočil.
 
5.    Počasno omrežje: omrežna oprema, ki je bila še pred petimi leti popolnoma zadovoljiva, danes enostavno ne sledi več uporabniškim zahtevam. Preko interneta se po podatkih podjetja Cisco prenaša vsako leto za 26 odstotkov več podatkov (poročilo), še hitrejša pa je rast podatkovnega prometa v lokalnih omrežjih. Prihaja do zastojev pri skupinskem delu, v poslovnih procesih, kjer se uporabljajo spletne aplikacije, ter pri delovanju storitev iz oblaka.
 

Nakup nove računalniške opreme po navadi ni dovolj

Nakup novega računalnika, ki bo zaposlenemu omogočal hitrejše delo in večje zadovoljstvo se vam povrne prej kot v enem letu že zaradi izgub pri delovnem času. Vendar pa lahko iz novih investicij v računalniško opremo ustvarite bistveno večjo dodano vrednost. Še posebej zato, ker se z vedno večjo digitalizacijo poslovanja vaša odvisnost od uporabe tehnologije samo še povečuje.
 
Skratka, da ne bi z investicijo brcnili v temo, morate vedeti, kako v resnici delujejo vaša računalniška oprema ter informacijsko-komunikacijske storitve, ki jih uporabljate pri poslovanju. Zato je smiselno, da si vašo informacijsko podporo najprej ogledajo strokovnjaki, postavijo diagnozo in predlagajo rešitve, ki izhajajo iz koristi za vaš posel. Seveda naj to naredijo strokovnjaki z izkušnjami iz različnih podjetij in dejavnosti, ki obvladujejo tako informacijske zahteve poslovanja kot same tehnologije. Le tako bo imela rešitev za vaše probleme dolgoročno vrednost in vam bo zagotavljala, da za svoj denar dobite največ.
 

Več info o diagnostiki pri vas: marketing@kopa.si

Ste res tako bogati, da si lahko privoščite zastarelo računalniško opremo?