Vrednost ni v količini, ampak v pravih podatkih za odločanje

SLO ENG 

X

AKTUALNO

KOPA novice

 
Vrednost ni v količini, ampak v pravih podatkih za odločanje

sreda, 05. december 2018    |    Poslovna področja, Management, Rešitve, KOPA BI

Vodstvo pričakuje podatke, ki imajo vrednost in so koristni za posel.

Velikokrat se pri načrtovanju sistemov za podporo odločanju postavi cilje, ki so tehnično sicer smiselni in zagotovijo ogromne količine podatkov, premalo pa se v fazi načrtovanja razmišlja o poslovni koristi.

Lep primer je bil izpostavljen v razgovoru z direktorico srednje velikega proizvodnega podjetja. Na vprašanje, kako se lotevajo digitalizacije in industrije 4.0 je povedala, da so njihovi informatiki in avtomatiki že pridobili ogromno signalov in postavili veliko senzorjev na stroje in da zbirajo več kot petdeset podatkov. Na vprašanje, ali lahko enostavno pogleda, kako so stroji koristno delovali v zadnjih 24 urah, pa ni imela pozitivnega odgovora.

Direktorji in vodje so večinoma še vedno odvisni od tistih, ki jim pripravljajo podatke. Zato jih dobivajo s časovnim zamikom in velikokrat olepšane, kar hitro zamegli odgovornost ter prikrije določene pomembne dogodke in stanja v proizvodnji, ki bi zahtevali pojasnila, saj imajo neposreden vpliv na kakovost in produktivnost.

“Pri razvoju rešitev BI se v Kopi osredotočamo na kakovost in uporabnost informacij za odločanje na vseh ravneh od uprave do področnih vodij in operative. Omogočamo jim, da poleg hitrega pridobivanja informacij za ukrepanje najdejo možnosti za zniževanje stroškov, odkrijejo nove tržne priložnosti ter zasledujejo poslovne procese, produkte in storitve, ki jih je treba izboljšati.” Kristina Grabner, svetovalka za poslovno obveščanje Kopa d.d.

Primer iz prakse - Celjske mesnine proizvajajo samo izdelke z dobičkom
Z rešitvijo za poslovno odločanje KOPA BI spremljajo prodajo in proizvodnjo, predvsem porabo surovin in repro materiala na nivoju artikla in skupin artiklov. S KOPA BI hitro sledijo in nadzirajo podatke, pri čemer lahko informacije dodatno analizirajo. To jim v primeru odkritih anomalij omogoča pregled stanja vse do ravni posameznega izdelka in takojšne ukrepanje za odpravo morebitnih napak. Tako stalno izboljšujejo poslovanje in proizvajajo samo tisto, kar prinaša dobiček.

“Na kolegiju takoj preverimo podatke, ki nas zanimajo. Tako lažje ugotavljamo, kaj se nam splača delati, se odločamo o ukrepih in sprejemamo odločitve o tem, kaj bomo počeli v prihodnosti.” Marko Založnik, direktor komerciale Celjske mesnine, d. d.

Vrednost ni v količini, ampak v  pravih podatkih za odločanje