Trendi na področju ERP sistemov

SLO ENG 

X

AKTUALNO

KOPA novice

 
Trendi na področju ERP sistemov

ponedeljek, 09. december 2019    |    Poslovna področja, Rešitve, ERP, KOPA BI, UTRIP.pro

Trendi kažejo, da se bomo ponudniki informacijskih rešitev (IT) v prihodnosti še naprej intenzivno ukvarjali z izboljševanjem uporabniške izkušnje ter podporo hitrim spremembam.

Kaj pričakujemo na področju ERP sistemov?

Dober ERP sistem je del uspešne digitalizacije in je vpet v internet stvari (Internet of Things – IoT), ki s povezanostjo:

  • * dviguje učinkovitost sistemov in
  • * zagotavlja ažurnost informacij.

Podatki, ki se že več let zbirajo v ERP sistemih so pomemben vir znanja za odločanje. Kakovost napovedi pa je vedno odvisna od kvalitetne, realne in dovolj velike količine podatkov, ki zagotavljajo statistično ustrezen vzorec da mu lahko zaupamo.

Pričakovanja mlajših generacij (npr. generacije Y in Z, milenijci, …) že narekujejo večjo oz. primarno uporabo rešitev na mobilnih napravah. Kljub temu, da si težko predstavljamo, kako bodo zahtevni procesi, ki se izvajajo v ERP sistemu, upravljani s pomočjo pametnega telefona, je to dejstvo na katerega bomo morali biti pripravljeni.

Podobno kot za mobilne rešitve, velja za oblak (cloud), ki bo zaradi številnih prednosti s časom postal vodilni oz. edini način za uporabo aplikacij. Vzrok za to bo predvsem v hitrosti implementacije, ceni in varnosti rešitev.

Storitev v oblaku je na razpolago vedno in povsod, brez velikih stroškov in zahtevne strojne opreme. Vzdrževanje strojne opreme samo za potrebe ene rešitve in zagotavljanje ekipe sistemskih inženirjev, ki bo skrbela za razpoložljivost, enostavno ne bo preneslo stroškov in bo oviralo konkurenčnost podjetij.

Poslovno obveščanje (Business inteligence - BI), ki črpa podatke iz ERP sistema in ostalih povezanih sistemov ter naprav, bo še naprej namenjeno prikazovanju hitrih in zanesljivih informacij za odločanje. Ti seveda niso omejeni le na interne informacije, ampak so viri podatkov s konceptom »BIG DATA« postali bistveno širši in se zbirajo iz različnih socialnih in drugih mrež. To je trend, ki ga zaznavamo že nekaj časa in se še nekaj časa ne bo ustavil.

V ERP sisteme se že vključujejo pametni algoritmi in analitika, ki temelji na metodah umetne inteligence. Če pogledamo primarno vlogo ERP sistemov (učinkovito planiranje različnih virov v podjetju) ugotovimo, da IoT in sodobni algoritmi umetne inteligence lahko naredijo še korak naprej pri učinkovitem planiranju. To pa bo pomenilo še bolj optimizirano proizvodnjo oz. boljše načrtovanje delovnih procesov.

Kako v KOPI sledimo trendom?

KOPA ERP sistem se s povezanostjo in koriščenjem prednosti IoT zaveda dogajanja in lahko na podlagi povratnih informacij iz sistema opozori na poslovni problem. Na primer:

Senzor v proizvodnji je povezan z ERP sistemom in mu pošilja podatke ter informacije. Če pride do spremembe na senzorju, ERP s pomočjo analiziranja kombinacije podatkov in primerjavo s preteklimi dogodki (meritvami) opozori na spremembo in možen problem. Ko je isti senzor nazadnje kazal višjo vrednost, je temperaturna razlika pomenila večji izmet za 2%. 

V tej povezanosti, zaključenem Demingovem krogu in verigi, katere del je ERP, se lahko učinkovito planira, ker so na razpolago vsi trenutni in pretekli podatki. Tu igra pomembno vlogo tudi orodje Preactor oz. sistem za fino planiranje in razporejanje, ki smo ga vključili v ERP sistem. Na podlagi tega se proizvodnja razporeja tako, da upošteva:

  • * kompetence zaposlenih,
  • * pretekle dobre vzorce,
  • * algoritme umetne inteligence, ki še izboljšajo planiranje.

Ko plan preide v izvedbo se v realnem času spremlja ujemanje procesa z načrtom. V primeru odstopanj se lahko v vsakem trenutku ukrepa. Sistem UTRIP.PRO, ki smo ga razvili v Kopi in je del ERP sistema ter povezane celote, se v vsakem trenutku zaveda stanja in uporablja različne mehanizme od eskalacij, iskanje optimalnih zamenjav in predlogov, ki vodijo v optimalno delovanje sistema in celotne verige.

Bistvo sodobnih ERP sistemov in takih, s pogledom v prihodnost je predvsem v zavedanju dogajanja v celotni verigi in izkoriščanju znanj, ki se skriva v podatkih. Te v Kopinem ERP sistemu zagotavljamo z mehanizmi, ki vključujejo:

  • * sisteme za upravljanje s človeškimi viri (Human Resourse Management - HRM),
  • * sisteme za fino planiranje in razporejanje (globalna rešitev Preactor), 
  • * sisteme za upravljanje proizvodnje (Manufacturing Execution System - MES)
  • * tehnologijo poslovne inteligence (Business Inteligence - BI),
  • * povezanost z zunanjimi sistemi, ki omogočajo napovedovanje ter avtomatsko izmenjavo in pridobivanje podatkov.

 

V Kopi trendom sledimo s ponudbo celostnih storitev, ki vključujejo razvoj sistemskih rešitev, dobavo strojne opreme, implementacijo rešitev v podjetje, sistemske posodobitve, kot tudi podporo in svetovanje.

Z znanjem iz preteklosti in pogledom v prihodnost v hiši bistrih rešitev Kopa prisluhnemo vašim izzivom in vam svetujemo najboljšo rešitev. Sporočite nam jih na elektronski naslov info@kopa.si ali po telefonu (02) 88 39 700.

 

Trendi na področju ERP sistemov