IKT napovedi za 2020

SLO ENG 

X

AKTUALNO

KOPA novice

 
IKT napovedi za 2020

ponedeljek, 16. december 2019    |    Poslovna področja, Rešitve

Pri napovedih so algoritmi natančnejši od ljudi. Tako pravi psiholog, Nobelov nagrajenec za ekonomijo in strokovnjak za odločanje Daniel Kahneman v knjigi Misliti hitro in počasi. Človek je namreč nagnjen k temu, da napoveduje s prevelikim optimizmom ali pesimizmom, algoritmi pa to počnejo brez vpletanja čustev in na podlagi realnih podatkov.

Na IT področju je bilo že veliko napovedi, ki se niso uresničile v napovedanem času ali pa je razvoj šel naprej bistveno hitreje. Če bi se dalo te napovedi razbiti do bolj elementarnih delov in napovedati dogajanje s pomočjo algoritmov in umetne inteligence, bi bil rezultat natančnejši, vendar brez pravega avtorja, ki bi zaslovel s svojo jasnovidnostjo in modrostjo. Napovedi bi s tem izgubile ves čar, kot da bi vam nekdo povedal, kako se bo zaključila knjiga, ki jo berete.

Natančnost napovedi je včasih logična posledica aktivnosti v določeni smeri in ena od teh smeri je digitalna strategija, o kateri se veliko govori in piše. Podjetja jo pri pripravi projektov nujno potrebujejo, ker se z njo strukturira cilje in se dotakne vseh področij, ki so za digitalizacijo pomembna. To sicer še ne pomeni, da bo samo digitalna strategija pomagala podjetjem pri boljših rezultatih v letu 2020 in dalje. Če povežemo digitalno strategijo in napovedovanje dogodkov v naslednjih letih, se bodo napovedi res uresničile, če bodo podjetja z dejanji sledila temu, kar je v strategijah zapisano.

Analitsko podjetje Gartner omenja tehnološke trende v smeri:

  • * nadaljevanja avtomatizacije in hiperavtomatizacije,
  • * nadaljevanje razvoja na področju uporabniške izkušnje do multiizkušenj,
  • * pregledne analitike,
  • * avtonomnih stvari,
  • * oblačnih rešitev,
  • * praktične uporabe blockchain tehnologije in
  • * varnosti, podprte z umetno inteligenco.

V bistvu so vse te napovedi na varni strani, ker so dovolj splošne, da se bodo v letu 2020 vsaj v določeni meri uresničile. Podjetja, ki smo pri uresničevanju teh napovedi bolj direktno vpletena, ne moremo ostati samo pri napovedih in digitalni strategiji, ampak moramo imeti konkretne rešitve, ki omogočajo izvedbo teh strategij.  

Glede ne projekte, ki jim bomo v letu 2020 izvajali v Kopi, bo poudarek na uporabniški izkušnji, napovedni analitiki in algoritmih, ki bodo v realnem času pomagali podjetjem, da bodo procesi potekali optimalno. Osnova za zanesljivost teh algoritmov bodo podatki iz naprednega HRM sistema, ki vsebuje matrike kompetenc, ERP sistema ter sistema za spremljanje proizvodnje in vzdrževanja. Na področju rešitev za obvladovanje dokumentov in procesov bo poudarek na popolni digitalizaciji dokumentnih procesov ter na rešitvi za vzpostavitev digitalnega dvojčka naprednih izdelkov.

Glede na to, da je veliko odvisno od naključnih dogodkov, ki se bodo zgodili, je napovedovanje zelo nehvaležno. Organizacije se pri načrtovanju in napovedih hitro prilagodijo in upoštevajo nove okoliščine, kot je vpliv Brexita, nihanja valut, trgovinske vojne in upad gospodarske rasti. Napoved za zanesljivo nadaljnjo rast IKT panoge optimistična. Navsezadnje je to hitro prilagodljiva panoga in lahko pomaga tako pri rasti, ko je razvoj usmerjen v povečevanje produktivnosti, kot tudi pri upadanju, ko je razvoj usmerjen v optimizacijo in iskanje rezerv s pomočjo informacijskih rešitev in tehnologije.

Napovedovanje je vedno povezano z razumevanjem panoge, trendov in verjetnostjo, da gre za blefiranje in napovedovanje na tako splošni ravni, da je vsaka napoved dobra.

IKT napovedi za 2020