Poslovno obveščanje in analitika sta glavna skrb vodilnih informatikov

SLO ENG 

X

AKTUALNO

KOPA novice

 
Poslovno obveščanje in analitika sta glavna skrb vodilnih informatikov

nedelja, 16. september 2018    |    Rešitve, KOPA BI

 

Raziskava podjetja IBM, ki je zajela 3.000 vodilnih informatikov v podjetjih, je pokazala, da bosta največja poudarka v podjetjih uvajanje računalništva v oblaku in upravljanje z mobilnimi napravami, ki so prihodnost sodobnega poslovnega obveščanja.

 

Poslovno obveščanje in analitika sta najbolj pomembni za vodilne informatike v podjetjih, saj imajo opravka z vse več podatki. Obenem pa uvajanje mobilnih naprav spreminja način poslovanja na hitro spreminjajočih trgih. Več kot 80 odstotkov respondentov je postavilo poslovno obveščanje in analitiko na prvo mesto prioritet za učinkovito upravljanje z veliko količino podatkov. Kar 95 odstotkov pa je ti dve področji izpostavilo kot prostor za povečanje konkurenčnosti podjetja. Podjetja, ki bodo v naslednjih treh do petih letih najbolj vlagala v poslovno obveščanje in analitiko, prihajajo iz naftne industrije in iz področij produktov za potrošnike ter zdravstvene oskrbe.

Mobilne naprave bodo postala sredstvo za upravljanje s temi podatki, je še razkrila raziskava. Tri četrtine vprašanih je potrdilo, da nameravajo posvetiti svojo pozornost uvajanju mobilnih rešitev, da bi bili kar se da v koraku z dnevnimi zahtevami po obdelavi velikih količin podatkov.

Raziskava, ki je potekala od oktobra 2010 do januarja 2011, je poleg porasta potreb glede poslovnega obveščanja zaznala še povečanje uvajanja računalništva v oblaku, ki se je od zadnje raziskave kar podvojila. Šestdeset odstotkov vodij informatike oziroma skoraj dvakrat toliko kot v prejšnji raziskavi je zatrdilo, da so pripravljeni sprejeti računalništvo v oblaku kot obliko rasti podjetja in ga tudi uporabiti kot sredstvo za izrinjanje konkurence. Pomembnost oblaka za poslovanje podjetij je bila dokazana tudi v številnih drugih raziskavah.

Mobilni »veliki pok«

V zadnjem času se opaža porast ponudbe za mobilno poslovno obveščanje. Pomembnost tega segmenta opažajo tako vodilni informatiki v podjetjih kot tudi analitiki. Nekatera največja svetovna podjetja (npr. Apple, General Electric, Pepsi in druga) tako že uporabljajo različne mobilne aplikacije. Kljub temu zaenkrat pravijo, da so to zgolj enostavne aplikacije, ki še niso povsem nared za resno poslovno obveščanje in CRM. Kljub temu pa so ravno ta velika podjetja pokazatelj, da se je začelo na tem področju nekaj premikati.

Ko bodo tudi mobilne aplikacije za poslovno obveščanje in CRM doživele večji vzpon, bo treba predvsem poskrbeti, da bodo prilagojene mobilnim napravam, kar pomeni, da bodo morale biti enostavne za uporabo. Tako bodo lahko uporabnikom vse potrebne informacije hitro pri roki, na primer na poslovnem sestanku, ko bo potrebno določene podatke »stresti iz rokava«.

Prednost mobilnosti je predvsem v tem, da se vse spremembe lahko upoštevajo že v zelo kratkem obdobju. Omogočajo enostaven vnos, procesiranje in uporabo, ki je lahko uporabniško določena (odvisna od bralskih pravic). Obenem je tudi opozarjanje lahko hitrejše. Trendi vizualizacije in analitičnih orodij bodo morali slediti tem zahtevam in narediti predstavljivost lažjo. Tako bo poslovno obveščanje končno postalo bolj prijazno do njegovih uporabnikov.

Poslovno obveščanje in analitika sta glavna skrb vodilnih informatikov