Bližnjice pri uporabi Microsoft Teams aplikacije

Avtor: Vika Krajnc

Številni za komunikacijo s sodelavci in poslovnimi partnerji uporabljamo aplikacijo Microsoft Teams – orodje za skupinsko delo znotraj oblačne platforme Microsoft Office 365.

Poleg kratkih Navodil za uporabo aplikacije Microsoft Teams, smo za vas zbrali uporabne bližnjice za hitrejšo in boljšo uporabo aplikacije.

Microsoft Teams - bližnjice
Microsoft Teams – bližnjice

Osnovne bližnjice

Si predstavljate svoje delo na računalniku brez funkcij kopiraj (Ctrl+C) in prilepi (Ctrl-V)?

Kot pri uporabi namiznih Microsoft aplikacij imajo tudi spletne aplikacije številne bližnjice, ki vam olajšajo in optimizirajo delo v Teams.

Aplikacija Teams je razdeljena na 6 glavnih zavihkov, ki so prikazani na levi strani. Med njimi prehajate z uporabo bližnjice Ctrl+ zaporedna številka menija.
Crtl+1 Odpri aktivnosti (Activity)
Ctrl+2 Odpri klepet (Chat)
Ctrl+3 Odpri skupine (Teams)
Ctrl+4 Odpri koledar (Calendar)
Ctrl+5 Odpri klice (Calls)
Ctrl+6 Odpri datoteke (Files)

Nov klepet (Chat) pričnete z bližnjico Ctrl+N. Če se že nahajate v izbranem klepetu lahko hitro pričnete s pisanjem sporočila, ko pritisnete črko C. Če si želite povečati okno za pisanje sporočila, pritisnite Ctrl+Shift+X in enako, če želite okence nazaj pomanjšati.

Klepetu dodajte priponko z bližnjico Ctrl+O. Pripnete lahko datoteke iz shrambe v oblaku (angl. Cloud Storage) ali datotek iz lokalnega diska oz. vašega računalnika.

Iskalna vrstica

Hitro iskanje v aplikaciji Teams poteka preko iskalne vrstice na vrhu odprtega okna aplikacije. Dokler imate okno aktivno, je bližnjica za pisanje v iskalnik Ctrl+E. Iskalna vrstica nudi različne ukaze in iskalne zadetke.

Z uporabo poševnice / iščete nastavitev različnih ukazov. Lahko si nastavite status, da ste zasedeni in ne želite, da vas kdo moti z /busy. Nastavite si status, da ste na hitro skočili stran od računalnika z /brb (Be Right Back). Ko boste ponovno na voljo svojim sodelavcem si status spremenite z ukazom /available.

Ob spreminjanju ukazov se vam ob sliki profila zamenja barva. Tako tudi pri svojih sodelavcih vidite, ali so vam na voljo ali so zasedeni. Spreminjanje in upoštevanje statusov velja za osnovni bonton uporabe aplikacije Teams.

Če v iskalni vrstici iščete brez poševnice / vam aplikacija išče besedo, ki ste jo vpisali. Iskanje je omejeno na uporabo besede v klepetu (Chat) in imena priponk. Aplikacija ne bo našla besede, ki ste jo uporabili znotraj dokumenta v priponki.

Z uporabo poševnice lahko iščete svoje skupine (Teams), katere ste ustvarili oz. v katere ste vključeni. V iskalno vrstico vpišete /goto+presledek+ime skupine. Poiščete lahko glavno skupino, ki jo iščete ali podskupino.

Uporaba @

V iskalni vrstici z uporabo @+ime iščete osebe, s katerimi komunicirate. Ko izberete željeno osebo lahko že v iskalni vrstici napišete sporočilo, ki ga želite poslati. Ko napišete sporočilo, pritisnite enter in hitro sporočilo je poslano. Tako vam ni potrebno prehajati v zavihek klepet (Chat), da osebi pošljete sporočilo.

Če znotraj skupinskega klepeta uporabite @+ime pomeni, da je sporočilo pomembno za celo skupino, vendar želite posebno pozornost tiste določene osebe. Ob omembi se vam izpiše ter obarva ime in priimek osebe. Besedna zveza postane klikabilna, saj se je na omembo vezal profil osebe – preverite lahko osnovne podatke osebe, odprete obstoječ klepet ali začnete novega.

  • Za neformalne pogovore lahko priimek izbrišete, ime in omemba se bosta ohranila.
  • Omenjena oseba @+ime bo v svoji aplikaciji dobila tudi obvestilo, da je bilo njegovo ime omenjeno v točno določenem pogovoru in se pričakuje njegov odziv. Obvestilo je vidno na glavnem zavihku aktivnosti (Activity) in skupine (Teams) na levi strani aplikacije.

Kje so bližnjice?

Vedno lahko najdete seznam bližnjic znotraj aplikacije Teams. Na ikoni svojega profila (vaša slika zgoraj desno) se vam odpre spustni meni. Tam je zavihek bližnjice (Keyboard Shortcuts), ki vam ponudi seznam vseh uporabnih bližnjic.

Tudi za dostop do seznama bližnjic obstaja bližnjica (Alt+/). Bližnjice se razlikujejo glede na to ali ste uporabnik Microsoft Windows ali macOS sistema. Uporabniki macOS do bližnjic dostopate z »Command+.«, kjer si lahko ogledate bližnjice za ta operacijski sistem.

Bližnjice se med seboj razlikujejo tudi po tem, ali v Teams dostopate preko namizne aplikacije ali spletne aplikacije. Da ne boste uporabljali napačnih bližnjic in si s tem še dodatno otežili delo, raje preverite razlike.

 

Postanite suvereni pri uporabi aplikacije Teams z uporabo bližnjic. Za dodatna vprašanja in ideje za uporabo aplikacije smo vam na voljo.

Še nimate Microsoft Office 365 orodij? Tudi to vam uredimo na Kopi. Kontaktirajte nas na info@kopa.si.