Konec Microsoft podpore za Windows 7

Avtor: Vika Krajnc

Se še spomnite, ko je Microsoft svetu predstavil Windows 7? Kot bi mignil je minilo 10 let od njegove izdaje 22. oktobra 2009.

Microsoft se je zavezal, da bo 10 let zagotavljal podporo za Windows 7. Obdobje se je končalo in tehnološki velikan ukinja podporo za Windows 7. S tem se Microsoft osredotoča na podporo novejšim tehnologijam in izkušnjam. Točen datum konca podpore za Windows 7 je 14. januar 2020. Po tem datumu tehnična pomoč in posodobitve programske opreme iz storitve Windows Update, ki skrbijo za varnost vašega računalnika, ne bodo več na voljo.

Konec podpore Windows 7
Konec podpore Windows 7

Kopa priporoča, da pričnete uporabljati novejše različice Microsoft programske opreme in nadgradite svoje sisteme. S tem se boste izognili situaciji, v kateri bi potrebovali storitev ali podporo, ki ni več na voljo.

Kaj konec podpore pomeni za uporabnike?

Če boste po 14. januarju 2020  še vedno imeli nameščen Windows 7, ne boste več prejemali varnostnih posodobitev. Zato je pomembno, da ga nadgradite na sodoben operacijski sistem, kot je Windows 10, ki lahko zagotovi najnovejše varnostne posodobitve za vašo varnost in varnost vaših podatkov.

Poleg tega Microsoftove storitve za stranke ne bodo več na voljo za zagotavljanje tehnične podpore za Windows 7.

Kaj lahko naredite?

Za večino uporabnikov sistema Windows 7 se priporoča uporaba nove naprave s sistemom Windows 10. Današnji računalniki so hitrejši in lahki, vendar zmogljivi in varnejši, s povprečno ceno, ki je precej nižja od tiste za povprečen računalnik pred osmimi leti.

V Kopi vam z veseljem svetujemo pri izbiri najboljše programske opreme za vas.

Ali je potrebno zamenjati tudi računalnike (hardware)?

Računalniške opreme ni potrebno menjati (razen pri izjemnih primerih, ko so računalniki stari že več kot npr. 10 let). Vaši računalniki potrebujejo nadgradnjo na Windows 10, morda pa tudi kakšno manjšo nadgradnjo strojne opreme (SSD disk, RAM).

Ste zelo navezani na Windows 7?

Če boste po ukinitvi podpore še naprej uporabljali Windows 7, bo vaš računalnik še vedno deloval. Vendar pa bo veliko bolj izpostavljen varnostnim tveganjem, kibernetskim napadom in virusom.

Vaš računalnik se bo sicer še vedno deloval , vendar od Microsofta ne boste več prejemali posodobitev programske opreme, vključno z varnostnimi posodobitvami.

Ali nadgradnja pomeni izgubo podatkov?

Zagotovo ne. Večja verjetnost izgube podatkov je, če ostanete na Windows 7. Nadgradnjo na najnovejši operacijski sistem se naredi brez izgube datotek in programov. Sistem se zgolj nadgradi in za uporabnika je računalnik identičen kot je bil v starejši verziji. Vse ostane: namizje, moji dokumenti, pošta, programi,…

Kako bo to vplivalo na povezane Microsoft sisteme?

  • Podpora za Internet Explorer v napravi s sistemom Windows 7 bo prav tako ukinjena 14. januarja 2020. Internet Explorer je komponenta sistema Windows in sledi življenjskemu ciklu podpore operacijskega sistema Windows, v katerem je nameščen.
  • Računalnik s sistemom Windows 7 po 14. januarju 2020 ne bo več zaščiten s storitvijo Microsoft Security Essentials (MSE). Ta izdelek je vezan na sistem Windows 7, zato zanj veljajo isti datumi življenjskega cikla za podporo.
  • Če uporabljate Windows 7 Enterprise kot del delovnega okolja, priporočamo, da se najprej posvetujete z oddelkom za IT oz. našimi strokovnjaki za sistemsko integracijo.

Ali enako velja za Office 365?

Če uporabljate Office 365 v starejših, nepodprtih operacijskih sistemih, se lahko sčasoma pojavijo težave z učinkovitostjo delovanja in zanesljivostjo. Če torej Office 365 uporabljate v računalniku, v katerem se izvaja Windows 7, vam toplo priporočamo, da začnete uporabljati Windows 10.

Čeprav Windows 7 ne bo več podprt po januarju 2020, so se pri Microsoftu odločili, da bomo še naprej zagotavljali varnostne posodobitve za Office 365 za naslednja  3 leta, do januarja 2023.

S tem uporabnikom dajejo dodaten čas za prehod. Toda v tem času, ko se naprava še vedno izvaja s sistemom Windows 7, Office 365 ne bo prejel nobenih novih posodobitev funkcij.

Kakšni so stroški nadgradnje?

Stroški nadgradnje niso visoki, zagotovo pa je potrebna investicija. Strošek posamezne nadgradnje je odvisen od trenutnega stanja vašega računalnika in je težko pavšalno ocenljiv.

Zagotovo pa so stroški nadgradnje nižji v primerjavi z možnimi stroški in škodo, ki vam jo lahko povzroči kibernetski oz. hekerski napad.

Če na kratko povzamemo…

Ko bo 14. januarja 2020 konec podpore za Windows 7, bo vaš računalnik še vedno deloval, vendar pa Microsoft ne bo več zagotavljal:

  • tehnične podpore za katere koli težave,
  • posodobitev programske opreme,
  • varnostnih posodobitev ali popravkov.

Še vedno lahko uporabljate svoj PC s sistemom Windows 7 brez nadaljnjih posodobitev programske opreme in varnostnih posodobitev, vendar bo računalnik bolj dovzeten na viruse in zlonamerno programsko opremo. Najboljšo zaščito lahko zagotovite tako, da izberete novejšo programsko opremo.