Microsoft Windows ostaja sinonim za osebni računalnik

Avtor: Vika Krajnc

4. aprila 2020 Microsoft praznuje 45 let. Podjetje, katerega ime je danes sinonim za uporabo osebnega računalnika ostaja na vrhu priljubljenosti med uporabniki.

Operacijski sistem Windows, ki je nastal 10 let po ustanovitvi Microsofta, smo v februarju 2020 našli na skoraj treh četrtinah vseh namiznih in mobilnih računalnikov na svetu:

  • 73 odstotkov vseh računalnikov uporablja neko različico sistema Windows, naslednji vodilni konkurent – Macintosh iz Apple inc. – predstavlja le 17 odstotkov celotnega svetovnega tržnega deleža. Dva naslednja priljubljena operacijska sistema v iOS in Android imata skupaj 5-odstotni delež.

Kar se je začelo kot majhno podjetje za programsko opremo, ki sta ga ustanovila Bill Gates in Paul Allen, je od takrat preraslo v eno izmed samo štirih podjetij, ki so bili kadarkoli ocenjeni na vrednost več kot bilijon dolarjev ($1.000.000.000.000). Dolga zgodovina uspeha in množična popularnost sistema Windows je podjetju omogočila ustvarjanje drugih priljubljenih računalniških izdelkov. Sem spadajo njihova neverjetno priljubljena programska oprema Microsoft Office, lastna igralna konzola (Xbox) ter linija prenosnih računalnikov in tablic (Surface).