Slovenski invalidom prijazen mestni e-vodnik KOPA Maps

Avtor: Vika Krajnc

V sodelovanju z občino Ravne na Koroškem smo v KOPA d.d. razvili slovenski mestni e-vodnik KOPA Maps, ki je namenjen gibalno oviranim osebam. V njem smo zajeli informacije o institucijah in jih opremili z mednarodno prepoznavnimi simboli o dostopnosti.

V letu 2018 je občina Ravne na Koroškem predstavila invalidom prijazen vodnik po mestu Ravne na Koroškem, ki zajema osnovne informacije o institucijah na območju občine. Občina je že leta 2013 bila nagrajena z listino »Občina po meri invalidov« in od takrat naprej aktivno deluje na področju izboljšanja kakovosti življenja invalidov na območju občine. Žepni vodnik je bil le eden od teh ukrepov, ki so ga letos nadgradili. V KOPI smo ga razvili v digitalno obliko, ki omogoča namestitev in dostop do spletne aplikacije preko pametnega telefona.

Uporabnost

Največja dodana vrednost e-vodnika je opremljenost z dostopnimi simboli, ki ustrezajo mednarodnim opisom, kar ga naredi še posebej koristnega do gibalno oviranih oseb ter oseb s posebnimi potrebami, ki hitro prepoznajo njim prijazne institucije.

KOPA Maps:

 • locira uporabnika glede na njegovo lokacijo,
 • ponudi izbor institucij, ki ustrezajo uporabnikovim potrebam in so opremljena s simboli o dostopnosti,
 • vodi uporabnika do izbranega mesta preko navigacijskega sistema ter,
 • poda krajši opis institucije z vključenimi kontakti, odpiralnim časom in koristnimi informacijami za uporabnike.

Aplikacija podpira slovensko in angleško jezikovno različico in se samodejno prilagaja glede na jezikovno nastavitev uporabnikovega telefona. Temu se prilagaja tako vsebina, kot tudi navigacijske možnosti. Uporabnost aplikacije je tako možna za turiste in obiskovalce iz tujine.

KOPA Maps e-vodnik je uporabnikom na voljo brezplačno. Do njega lahko dostopajo preko spletne povezave https://maps.kopa.si/ ali s skeniranjem spodnje QR kode.

Vsebina

Vizija KOPE za spletno aplikacijo je uporabnikom nuditi čimbolj kvalitetno vsebino. Iz tega razloga se za vsebinski del povezujemo z občinami, invalidskimi organizacijami, društvi in podjetji ter drugimi interesnimi skupinami. Tako je poskrbljeno za uporabno in ažurirano vsebino.

Odgovorni za vnos vsebine v aplikacijo prejme administratorski dostop za izbrano organizacijo, institucijo ali občino. Po uspešni prijavi naredi izbor institucij in vsebin za vladne in nevladne organizacije, zavode, turistične znamenitosti, športne objekte, kulturne ustanove, vzgojno-izobraževalne centre, nastanitve, podjetja in druge subjekte, ki gradijo močno lokalno skupnost.

Vsebine, ki se lahko vnesejo v aplikacijo:

 • *uradno ime,
 • *spletna stran,
 • *kontaktni podatki (naslov, telefon, elektronska pošta),
 • *kratek opis v slovenščini in angleščini, ki se potem prilagaja glede na jezikovne nastavitve telefona,
 • *kategorijo institucije,
 • *odpiralni čas.

Obvezno pa se v aplikacijo vnese ime oz. naziv institucije ter dostopne simbole, ki ustrezajo mednarodnim opisom in ikonam.

Na osnovi vnesenih informacij ima uporabnik tudi možnost filtriranja izbora glede na:

 • *storitve, ki jih institucija nudi,
 • *kategorijo (npr. restavracija, športni objekt, …) in
 • *delovni čas.

Ozadje

Slovenija je po svoji dostopnosti prijazna za gibalno ovirane osebe. V zadnjih letih so bile vse nove javne zgradbe in drugi večji poslovni ter zasebni objekti zgrajeni s posluhom za ljudi z gibalnimi težavami. Pred vhodi so rezervirana parkirna mesta, urejeni so dostopni in večji toaletni prostori, na javnih površinah so širši in nižji pločniki, vedno več je bankomatov z nižjim dostopom in ki so opremljeni z Braillovo pisavo za slepe in slabovidne, … Temu sledimo tudi na digitalnem področju saj si preprostih vsakodnevnih opravil ne predstavljamo več brez uporabe naših pametnih telefonov, ki so nam vedno na dosegu rok.

V sodelovanju z občinami, organizacijami in podjetji, ki se že zavezujejo k izboljševanju kakovosti življenja na lokalnih nivojih, smo se z našim strokovnim znanjem gibanju pridružili tudi v hiši bistrih rešitev. V KOPI dokazujemo, da lahko z digitalizacijo dvigujemo kakovost življenja vseh.

Kako lahko z digitalizacijo dvignemo kakovost vam? Sporočite nam in z veseljem najdemo rešitev na vaš izziv.

Kopa Maps
Kopa Maps