Kako podaljšati življenjsko dobo specialnim in namenskim rešitvam?

Avtor: Lovro Vreš

Že kar nekaj časa je minilo od kar so različni strežniki podjetja Digital kraljevali po vsem svetu. Verjetno se še vsi spomnite računalnikov PDP, nato VAX, le-tem so sledili Alpha strežniki. V svojem času so bili to najbolj zanesljivi in zmogljivi strežniki za podjetja in organizacije, ki so jih uporabljale za različne namene. Marsikje so predstavljali osnovo za ERP sisteme, še posebej so pa bili strežniki zanimivi za kakšne posebne funkcionalnosti, kot npr. krmiljenje dela ali celotne proizvodnje, nadzor nad občutljivimi in dragimi napravami itd.

Za podporo tem storitvam se je uporabljala namenska programska oprema, kar je pomenilo precej kompleksno, vendar zelo zanesljivo rešitev. Ravno zaradi tega so takšni sistemi še danes marsikje v uporabi, saj delajo izredno dobro in zanesljivo in jih je skoraj nemogoče zamenjati. Kar nekaj takšnih sistemov je še vedno aktivnih v Sloveniji, na svetovnem nivoju pa je morda najbolj znan primer uporabe v ameriški vojski, kar verjetno dovolj pove o zanesljivosti in uporabnosti takšnih sistemov.

Čeprav je danes že skoraj vsak mobitel zmogljivejši od takšnih sistemov pa vsakdo, ki se je s temi sistemi srečal reče, da bi v vesolje raje potoval s takšnim sistemom kot najsodobnejšo tehnologijo, saj ve, da bi se s pomočjo takšnega sistema tudi uspešno vrnil nazaj.

Za zanesljivo delovanje sistema moramo poskrbeti z ustreznim vzdrževanje. Tu se pa pri teh sistemih malenkost zalomi, saj je, zaradi starosti, že skoraj nemogoče dobiti rezervne dela. Zato so podjetja in organizacije primorane razmišljati o drugačnih rešitvah. Menjava celotnega sistema, ki bi bila najbolj logična rešitev, lahko pomeni izjemno drago investicijo. 

Zato vam v podjetju Kopa ponujamo izvrstno rešitev, ki bo odpravila morebitne težave z vzdrževanjem sistema, hkrati pa je rešitev cenovno veliko bolj ugodna, kot menjava celotnega sistema.

Osnovo rešitve predstavlja virtualizacijska platforma za strežnike Alpha/VAX/PDP/PA-RISC/SPARC švicarskega podjetja Stromasys. Programsko opremo lahko namestimo na naš fizični strežnik, v našem virtualiziranem okolju ali pa, kot je danes vedno bolj popularno, tudi v različne javne Cloud-e (Microsoft Azure, Oracle Cloud, Amazon AWS, …). Takoj za tem izberemo, kakšno okolje bomo uporabili in dobimo identično okolje, kot je naše. 

S postavitvijo naše rešitve v virtualizacijsko okolje (ali pa v javni cloud), zagotavljamo tudi visoko razpoložljivost na nivoju strojne opreme. Hitro opazimo, da imamo na voljo vso strojno opremo (npr. različne modele strežnikov), kot jih je ponujal sam proizvajalec in zelo hitro smo v popolnoma enakemu okolju, kot so sami strežniki. Tako bodo ljubitelji npr. OpenVMS-a ali TRU64 Unixa zelo hitro prišli na svoj račun. 

Naslednji pomemben korak je prenos obstoječega okolja v novo postavitev in to tako, da zagotovimo identično rešitev. Proces migracije je zasnovan tako, da lahko sistema tečeta tudi vzporedno, v ločenih okolij, s čimer se dejansko potrdi pravilno delovanje novega sistema. S selitvijo originalnega okolja zagotovimo, da bo naša rešitev še naprej nemoteno delovala.

Omenjena postavitev predstavlja odlično rešitev za naše okolje, saj:

Za več informacij se obrnite na našega svetovalca. 

Mitja Brvar, Kopa d.d.
VODJA PRODAJNIH PROJEKTOV

Mitja Brvar