Vabilo na dogodek Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

Avtor: Vika Krajnc

V četrtek, 4. novembra 2021, ob 11. uri, vas vabimo na letno predstavitev aktivnosti projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti osebam z različnimi oviranostmi, ki jo bomo iz Zlate dvorani Narodne galerije Ljubljana prenašali V ŽIVO po aplikaciji ZOOM. Projekt financira Ministrstvo RS za infrastrukturo, izvaja pa ga Geodetski inštitut Slovenije.

V preteklosti smo javnosti že osvetlili cilj in namen projekta, ki sta v omogočanju fizične in digitalne dostopnosti ter zagotavljanju mobilnosti in socialne vključenosti ranljivih skupin v Sloveniji. Tokrat se bomo s cenjenimi govorci ozrli v prihodnost in se vprašali, kako s projektom naprej: kaj so posamezne občine v projektu že dosegle in kako so projekt umestile v svoje poslanstvo omogočanja kakovostnega življenjskega okolja za vse svoje občanke in občane.

Slavnostni govorec bo minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, uresničevanje smernic projekta pa bo predstavil vodja projekta mag. Roman Rener. Pozitivne učinke projekta bodo občinstvu z različnih zornih kotov predstavili še Varuh človekovih pravic Peter Svetina, Mitja Čander direktor Beletrine in Borut Sever, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije. O občinskih potencialih za vzpostavljanje učinkovite in raznovrstne mobilnosti ter socialne vključenosti različnih invalidov in starejših bodo v nadaljevanju spregovorili župani in podžupani občin:

  • Slovenj Gradec: dr. Peter Pungartnik (podžupan)
  • Kočevje: dr. Vladimir Prebilič
  • Koper: Olga Franca (podžupanja)
  • Žiri: Janez Žakelj

Koroška je prva regija v Sloveniji, ki v projektu sodeluje z vsemi tamkajšnjimi občinami in tako geografsko pokriva celotno regijsko področje. Vodja oddelka za razvoj pri koroškem podjetju KOPA d.d., Andrej Kreuh bo prikazal prototip navigacijske aplikacije, ki so jo na podlagi zbranih podatkov iz projekta razvili za enotno dostopnost celotne Koroške regije. Pri zajemu podatkov je na terenu v vseh 12 koroških občinah sodeloval Stojan Rozman, aktivni član, ki bo z občinstvom delil svoje pestre izkušnje.

Na dogodku bo prisoten tudi partner projekta Beletrina, ki skrbi za spletno dostopnost, vabljeni pa so še predstavniki Agencije za varnost v prometu, Geodetske uprave RS, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavniki lokalnih skupnosti, ki sodelujejo v projektu.

Na dogodku bo poskrbljeno za tolmačenje v slovenski znakovni jezik.

Za udeležbo na dogodku se prijavite na povezavi. ZOOM povezavo vam bomo poslali v ponedeljek, 2.11. 2021. Organizatorji bodo dogodek snemali, zato s potrditvijo udeležbe soglašate tudi z objavo posnetka na spletnih straneh GI.

Več o projektu na spletni strani DOSTOPNOST PROSTORA