Z učinkovitim nadzornim sistemom do učinkovitega poslovanja

Avtor: Kopa d.d.

V današnjem svetu je poslovanje odvisno od delovanja informacijske tehnologije.

Sistem Kopa I-Nadzor z naprednimi rešitvami vzpostavlja neprekinjen in enoten pogled na delovanje velikega števila različno internetno povezanih naprav in funkcij. Zasnovano je za spremljanje delovanja in razpoložljivosti sredstev in virov IT infrastrukture. Sem spadajo strežniki (fizični in virtualni), razne omrežne naprave (stikala, dostopne točke, požarni zidovi), delovne postaje, tiskalniki, podatkovne baze ipd.

Kopa I-Nadzor zagotavlja hitro ukrepanje in odpravljanje izpadov v delovanju IKT-sistema oz. je priljubljena izbira, predvsem zaradi obširne zmogljivosti spremljanja, opozarjanja in vizualizacije dogodkov in naprav.

Ciljne zmogljivosti:

 • Omogoča nadzor in spremljanje preko raznih protokolov (SNMP, IPMI, JMX, Zabbix agenti/odjemalci, ICMP…).
 • Omogoča ustvarjanje ter avtomatizacijo poročil, zgodovine podatkov, trend podatkov in še.
 • Nudi možnost obveščanja ob dogodkih, težavah ali zaznanih anomalij preko več različnih sistemov (SMS, E-pošta, Teams, Discord, Jira…).
 • Vsebuje vrsto različnih načinov vizualizacije podatkov (grafi, tabele, zemljevidi, diagrami…).
 • Je fleksibilno in razširljivo orodje, namenjeno za manjše kot tudi za velike infrastrukture

Cilj uporabe:

 • Celovit nadzor: zagotavlja pogled na celoten sistem in vse željene naprave, kar omogoča učinkovito prepoznavanje in reševanje težav.
 • Razširljivost: sistem je zasnovan za obvladovanje obsežnih okolij, s tisoči ciljnih naprav in milijoni meritev. V primeru večjih infrastruktur, se lahko I-Nadzor porazdeli po več strežnikih in posrednikih (proxy), da se razbremeni delovanje glavne postavitve.
 • Prilagodljivost: spremljanje in obveščanje lahko popolnoma prilagodimo potrebam in zahtevam. Uporabimo lahko različne predloge, skripte in prav tako specifične meritve.
 • Realni čas: zagotavlja se spremljanje in obveščanje v realnem času (real time monitoring), kar nudi takojšen vpogled v stanje informacijske infrastrukture. Posledično omogoča, da je naš odziv hiter, izpadi pa krajši.
 • Vizualizacija: prilagodljive nadzorne plošče za prikaz željenih podatkov omogočajo uporabniku prijazen, enostaven, a po potrebi tudi kompleksen način prikazovanja dogajanja na IKT infrastrukturi.
 • Zgodovina in trend: sistem hrani meritve v svojo bazo ter omogoča vpogled v zgodovino raznih meritve, tudi za 1 leto nazaj. Dodatno spremlja tudi trend meritev.
 • Varnost: sistem ponuja funkcije za preverjanje pristnosti, različne metode avtentikacij in nadzor dostopa, šifrirano in varno komunikacijo med sistemom in odjemalci.

V podjetju Kopa d.d. spremljamo preko 300 naprav in storitev (Windows in Linux delovne postaje, strežnike, razna stikala, dostopne točke, požarne zidove, UPS-e, NAS-e, diskovne podsisteme, VPN povezave…). V sistemu imamo nastavljeno preko 20.000 sprožilcev, ki takoj aktivirajo obvestilo preko Microsoft Teamsov, E-pošte ter vizualno na nadzorni plošči glede na stopnjo resnosti.

V Kopa I-Nadzor imamo vključeno spremljanje:

 • Informacij o strežnikih (fizičnih, virtualnih,…), procesorjih (CPU), pomnilnikih (RAM), posameznih diskih
 • Stanje Windows servisov, procesov in posodobitev
 • Stanje in aktivnost posameznih komponent v strežnikih (ventilatorji, procesorji, pomnilniki, napajalniki, mrežne kartice in vhodi, diski, razni senzorji in temperature…)
 • neuspele backup-e in opozorila pri izvedbi le-teh (Veeam Backup & Replication)
 • Stanja Oracle podatkovnih baz in delovanje le-teh
 • Stanje raznih tiskalnikov in dostopnih točk oziroma mrežne periferije

Primeri uporabe:

 1. Strežniki: Na nekem spletnem strežniku (web server), spremljamo utilizacijo procesorja (CPU) in pomnilnika (RAM), da se prepričamo, da ima dovolj virov za učinkovito obravnavanje prometa in zahtev na neki spletni strani ali aplikaciji.
 2. Spletne strani: Spremljamo dostopnost do spletne strani ali aplikacije. Tako smo lahko prvi, ki opazimo, da je naša stran nedostopna.
 3. Mrežne naprave: Na mrežnem stikalu spremljamo izkoriščenost pasovne širine (bandwith), da zaznamo pojavljanje »ozkega grla« (bottleneck) – točka, kjer je prenos podatkov oslabljen ali nemogoč.
 4. Podatkovne baze: Nadziramo Oracle SQL bazo za spremljanje stanja poizvedb in ali se le-te izvajajo hitro in učinkovito.
 5. Virtualizacijske platforme: Virtualne strežnike in njihove gostitelje/platforme, kot so VMware in Hyper-V, spremljamo, da preprečimo preobremenitev samih gostiteljev (host) in zagotovimo uravnoteženo distribucijo virov.
 6. Oblačna infrastruktura: Nadziramo lahko oblačna okolja (AWS, Azure..).
 7. Senzorji in IoT naprave: Nadziramo lahko različne senzorje, ki so priključeni v omrežje, kot so na primer senzorji temperature in vlage znotraj komunikacijskih prostorov in omar. Zagotovimo, da hlajenje sistemov deluje pravilno oziroma, da lahko preventivno ukrepamo ob zaznavi neaktivnosti senzorja ali naraščanja temperature.
 8. Varnost: Spremljamo in črpamo lahko specifične varnostne dogodke direktno iz strežnikov. Na primer, da iz domenskega krmilnika (Active Directory strežnik) spremljamo neveljavne prijave v domeno ali dostopanje do kritičnih datotek, ki so v skupnih rabah.
 9. Nadzor po meri: sistem nudi koriščenje skript, katere lahko spišemo sami. Skripte nam omogočajo, da neko storitev obvladujemo popolnoma po našim željam.

 

Zaključek

Kopa I-Nadzor se izkaže kot nepogrešljivo orodje v svetu, kjer je zanesljivost IT infrastrukture temelj uspešnega poslovanja. Ta napreden nadzorni sistem ne samo, da omogoča podjetjem, da ohranjajo nenehen nadzor nad svojimi IT sredstvi, ampak tudi zagotavlja, da so ta sredstva optimizirana za največjo učinkovitost in zanesljivost.

Ker se tehnologija nenehno razvija in postaja vse bolj zapletena, moramo slediti spremembam in jih po možnosti tudi predvidevati. Kopa I-Nadzor je zasnovan z mislijo na prihodnost, kar pomeni, da se lahko prilagodi in razširi, da ustreza rastočim in spreminjajočim se potrebam vašega podjetja.

Poleg tega, da omogoča podjetjem, da hitro in učinkovito rešujejo težave, Kopa I-Nadzor tudi povečuje varnost, saj zagotavlja, da so vsi sistemi in podatki varno nadzorovani in zaščiteni. Ker so kibernetski napadi vsak dan pogostejši in lahko imajo uničujoče posledice, je zagotavljanje, da so vaši podatki in sistemi varni, neprecenljivo.

Kopa I-Nadzor ni samo orodje za nadzor in upravljanje IT infrastrukture; je partner v poslovanju, ki zagotavlja, da tehnologija, ki jo uporabljate, deluje na najvišji možni ravni. To ne samo poveča produktivnost in učinkovitost, temveč tudi daje vašemu podjetju prednost v hitro spreminjajočem se tehnološkem svetu. Z vključitvijo Kopa I-Nadzora v vašo IT strategijo, boste postavili temelje za uspeh danes in v prihodnosti.