Oblačne storitve: prihodnost podjetij

Avtor: Kopa d.d.

Oblačne storitve so vse bolj priljubljena izbira za podjetja vseh velikosti. Revolucionarna tehnologija, ki spreminja način, kako podjetja delujejo in poslujejo, ponuja številne prednosti. V prihodnosti se bo uporaba oblačnih storitev še povečevala, saj bodo podjetja postajala vedno bolj digitalna in digitalizirana.

Oblačne storitve so storitve, ki se ponujajo prek interneta. To pomeni, da podjetjem ni treba vlagati v lastno infrastrukturo, kot so strežniki, skladišča in omrežja. Namesto tega lahko podjetja najamejo te storitve od ponudnikov in posrednikov oblačnih storitev, kot je Kopa d.d.

Prednosti oblačnih storitev

 • Večja dostopnost: Oblačne storitve so vedno dostopne, ne glede na vašo lokacijo ali čas dneva. To pomeni, da lahko dostopate do svojih podatkov in aplikacij od koder koli in kadar koli.
 • Prilagodljivost: Oblačne storitve so zelo razširljive, kar pomeni, da jim lahko enostavno spreminjate velikost, ko vaše podjetje raste ali se krči. To vam prihrani stroške nakupa in vzdrževanja lastne infrastrukture.
 • Varnost: Oblačne storitve ponujajo visoko raven varnosti, saj so opremljene z najsodobnejšimi varnostnimi ukrepi. To vam pomaga zaščititi vaše podatke pred nepooblaščenim dostopom.
 • Enostavna uporaba: Oblačne storitve so zelo enostavne za uporabo, saj jih lahko dostopate prek spletnega brskalnika ali aplikacije. To pomeni, da vam ni treba vlagati v drago programsko opremo.
 • Nizki stroški: Oblačne storitve so pogosto cenejše od nakupa in vzdrževanja lastne infrastrukture. To je zato, ker plačujete samo za storitve, ki jih uporabljate.

Kako izbrati pravo oblačno rešitev?

Pri izbiri oblačne rešitve je treba upoštevati več dejavnikov, kot so potrebe vašega podjetja, proračun in zahteve po varnosti. Na trgu je na voljo veliko različnih oblačnih rešitev, zato je pomembno, da izberete tisto, ki je najboljša za vas.

Če niste prepričani, katera oblačna rešitev je prava za vas, vam priporočamo, da se obrnete na Kopine strokovnjake, ki vam bodo pomagali pri izbiri.

Oblačne storitve Kopa d.d.

V Kopa d.d. se zavedamo, da oblačne storitve predstavljajo prihodnost računalništva in informacijskih sistemov. Zato smo v zadnjih letih močno vlagali v razvoj in implementacijo oblačnih rešitev ter skupaj z našimi partnerji omogočamo, da so vse naše rešitve (Kopa ERP, Kopa HRM, dokumentni sistem ODiP,…) na voljo tudi v oblaku. To našim strankam omogoča, da dostopajo do svojih podatkov in aplikacij od koder koli in kadar koli.

Dodatne oblačne storitve in rešitve Kope d.d.

 • Virtualni desktopi podjetjem omogočajo dostop do svojih aplikacij in podatkov od koder koli in kadar koli.
 • Virtualni strežniki podjetjem omogočajo nakup in upravljanje strežnikov brez potrebe po nakupu in vzdrževanju lastne infrastrukture.
 • Skladišče v oblaku podjetjem omogoča shranjevanje in upravljanje podatkov ter aplikacij

V prihodnosti bomo še naprej vlagali v razvoj oblačnih rešitev in zagotavljali našim strankam najsodobnejše in najnaprednejše tehnologije.

Zaključimo z zabavnimi dejstvi o oblačnih storitvah

 • Prva oblačna storitev je bila razvita leta 1969 s strani podjetja CompuServe.
 • Leta 2006 je Amazon prvič predstavil storitev Amazon Web Services (AWS), ki je danes največja oblačna platforma na svetu.
 • Leta 2010 je Microsoft predstavil storitev Microsoft Azure, ki je druga največja oblačna platforma na svetu.
 • Leta 2011 je Google predstavil storitev Google Cloud Platform, ki je tretja največja oblačna platforma na svetu.
 • V letu 2023 je ocenjeno, da bo svetovni trg oblačnih storitev dosegel vrednost 482 milijard dolarjev.
 • Ocenjuje se, da bo do leta 2025 več kot 90 % podjetij uporabljalo oblačne storitve.
 • Ocenjuje se, da bo do leta 2030 več kot 80 % svetovnih podatkov shranjenih v oblaku.

Oblačne storitve so prihodnost podjetij. Ponujajo številne prednosti, ki lahko podjetjem pomagajo pri rasti, razvoju in konkurenčnosti. Če podjetje še ne uporablja oblačnih storitev, bi moralo to razmisliti o tem, kako jih lahko vključi v svojo strategijo. Oblačne storitve lahko podjetjem pomagajo pri zmanjšanju stroškov, izboljšanju učinkovitosti, rasti prihodkov in izboljšanju zadovoljstva strank.